wordpress

Introducere

Când discutăm despre proiecte noi, adesea apare problema alegerii CMS-ului potrivit. Pentru a face alegerea corectă, trebuie luat în considerare o serie de factori importanți legați de proiect: cerințe inițiale, dimensiunea proiectului, viteză, opțiuni de personalizare, nivelul de calificare al administratorilor CMS, interfață ușor de utilizat, precum și factori legați de direcție a proiectului și a administrării acestuia.

Există destul de multe articole despre avantajele și dezavantajele CMS-urilor populare. Ele vă pot ajuta să înțelegeți rapid ce CMS să alegeți, dar toate sunt mai mult despre interfața de utilizare, caracteristicile disponibile inițial, precum și disponibilitatea specialiștilor pe piață și costul întreținerii site-ului.

Criterii:

  • Comunitatea dezvoltatorilor
  • Standarde de programare
  • Interfața
  • Actualizarea și mentenanța codului
  • Rezistența la atacuri
  • Modularitate si extensibilitate
  • Lucrul cu baza de date

Comunitatea dezvoltatorilor

Comunitatea WordPress este vastă. Puteți chiar să selectați segmente individuale care funcționează în paralel unul cu celălalt. Fiecare dintre aceste segmente este autonom și  adesea este posibil să găsiți răspunsul la aceeași întrebare în limbi diferite. Pe lângă site-ul oficial cu un CMS gratuit și o mulțime de extensii (plugin-uri), există multe site-uri cu module și teme. Există chiar și site-uri de unde puteți descărca versiuni gratuite de extensii și teme. Majoritatea plugin-urilor „cool” nu sunt gratis. Acest lucru nu este surprinzător deoarece, pentru implementarea acestuia s-au depus eforturi colosale. În cele mai multe cazuri prețurile sunt accesibile, iar funcționalitatea lor este de multe ori mai mare decât ceea ce puteți obține dacă începeți dezvoltarea individuală.

Standarde de programare

WordPress are standardele proprii de programare, dar nu impune nicio restricție majoră asupra arhitecturii extensiilor, care este lăsată la latitudinea dezvoltatorului. Acest lucru face posibilă scrierea rapidă a funcționalităților simple și, de asemenea, lasă libertate completă atunci când scrieți funcționalități complexe. Reversul monedei este că un proiect poate conține cod scris pentru alte necesitați. Acest lucru cauzează dificultăți atunci când lucrați cu site-ul, deoarece diferiți dezvoltatori rezolvă aceleași sarcini în moduri diferite și de fiecare dată trebuie să înțelegeți cum funcționează codul scris.

Interfața

WordPress are aceeași interfață  pentru toate site-urile. Poate fi extinsă prin programare personalizată sau prin instalarea de plugin-uri și teme. Dar în ceea ce privește stilul, de regulă, acesta este un panou de administrare foarte recunoscut. Și dacă ați avut vreodată un site care rulează WordPress, nu vă va fi greu să vă dați seama de partea din spate a unui alt site care rulează WordPress. Tema administrativă este bine adaptată pentru dispozitivele mobile. De exemplu, editorul de text pentru versiunea desktop este afișat în partea de sus deasupra textului editabil, în timp ce pentru versiunea mobilă editorul de text este afișat în partea de jos, ceea ce este convenabil.

Actualizarea și mentenanța codului

WordPress are o funcționalitate încorporată pentru actualizarea modulelor și a nucleului. Dar trebuie să creați în mod constant back-up-uri, deoarece se întâmplă adesea ca, după actualizarea, o parte a funcționalității să dispară.

Rezistența la atacuri

Nucleul WordPress este destul de bine protejat de atacuri. Dar în cele mai multe cazuri, poate avea scurgeri de informații din cauza plugin-urilor și temelor instalate pe el. Situația este agravată de faptul că același modul poate fi descărcat din locuri diferite și nu există nicio garanție a autenticității modulului. În plus, majoritatea modulelor nu trec verificările de siguranță ale codului. Sunt disponibile și versiuni gratuite ale modulelor plătite, care conțin adesea viruși. Dacă instalați plugin-uri din surse oficiale și cumpărați module de la vânzători și le actualizați în timp util, acest lucru vă va scuti de hacking în 99% din cazuri.

Modularitate si extensibilitate

Plugin-urile WordPress adaugă adesea o funcționalitate completă site-ului și sunt autosuficiente. Desigur, acest lucru nu se aplică plugin-urilor mari care pot fi, de asemenea, extinse și chiar au propriile lor extensii și plugin-uri, cum ar fi WooCommerce. Dar, în general, situația este de așa natură încât plugin-urile conțin atât o interfață logică, cât și o interfață administrativă, iar rezultatul tuturor acestora către utilizator.

Lucrul cu baza de date

WordPress vine cu o bază de date configurată să funcționeze cu MYSQL. Există o opțiune de a comuta la SQLite atunci când instalați plugin-uri suplimentare. Utilizarea altor tipuri de baze de date este posibilă, dar implementarea stratului cade în întregime pe umerii dezvoltatorului. Pentru a lucra cu baza de date, WordPress folosește clasa WP_Query și mai multe funcții care vă permit să selectați anumite înregistrări din baza de date folosind filtre de sortare și multe altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment